Concrete voorbeelden van milieuvriendelijk werken

Al op de tekentafel is milieu een van de belangrijkste pijlers waarop het ontwerp van elke nieuwe stoelencollectie steunt. Dit is zichtbaar in de gebruikte milieuvriendelijke en vaak gerecyclede materialen, de efficiënte milieuvriendelijke productieprocessen en het beperken van transportbewegingen. Onderstaand een korte uiteenzetting van diverse items.

 

Bekleding

De stoffen die Interstuhl gebruikt zijn tot 95% getest op schadelijke stoffen of zijn in overeenstemming met de Oko-Tex-Standars 100. De PU-schuimvulling is CFK-vrij en voldoet aan de door SenterNovem gestelde criteria. De milieuvriendelijke stoffen en schuimkussens worden niet met elkaar verlijmd; de zitting en de rugleuning worden gestoffeerd met een zogenaamde ‘hoestechniek’. Door niet te verlijmen is het vernieuwen van de stof bij schade en grondstoffenscheiding na de levensduur van de stoel eenvoudig mogelijk. Zitcomfort en milieuvriendelijk gaan op deze manier zeer goed samen. De door Interstuhl gefabriceerde producten zijn door het LGA getest op de uitstoot van schadelijke stoffen zoals vastgelegd in het “LGA-schadstoffgeprüft” rapport. Alle producten komen met goed gevolg uit deze testen en zijn onderscheiden met het certificaat Schadstoff geprüft.

 

Netbespanning

Voor rugleuningen met netbespanning is aanzienlijk minder materiaal benodigd dan voor traditionele rugleuningen. Er zijn geen dragende delen noodzakelijk en geen schuimkussen. Netbespanning is dus naast modern ook milieuvriendelijk. Een extra milieuvriendelijke bijkomstigheid bij de productie van de netbespanningen is het feit dat er geen of nauwelijks materiaalverlies optreedt.

 

Voetkruizen en metalen delen

Interstuhl werkt al sinds 1983 met poederlakken waarbij geen oplosmiddelen vrijkomen. Tevens worden de voetkruizen en andere metalen delen geëpoxeerd, een speciaal proces waarvoor zeer weinig poederlak nodig is (milieu- en kostenbesparend). Bovendien gaat vrijwel niets verloren omdat de poeder die bij de verwerking niet op het metaal komt wordt opgevangen en opnieuw wordt gebruikt bij een volgende sessie.

 

Verpakking

Van alle stoelen die uit productie komen wordt 90 procent verpakt in beschermhoezen van recyclebaar plastic. Deze verpakkingswijze scheelt grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal (dozen) en is daarom minder belastend voor het milieu.

 

Transport

Doordat 90 procent van alle stoelen in beschermhoes verpakt zijn kan Interstuhl per zending (speciaal meubeltransport) meer stoelen vervoeren, er zijn dus veel minder transportkilometers nodig. Voor de uitlevering binnen Nederland worden de orders per regio gebundeld en op vaste dagen afgeleverd. Deze efficiënte transportplanning en vanzelfsprekend ook hier het speciale meubeltransport ontlasten het milieu; er wordt altijd met volle wagens gereden en minder vaak!

 

Grondstoffengebruik

De Interstuhl collecties worden met een minimum aan grondstoffen geproduceerd om het milieu niet onnodig te belasten. Tevens zijn de materialen die gebruikt worden milieuvriendelijk en meer en meer gerecycled. Bovendien hebben onze leveranciers van grondstoffen zich allen voor-ingeschreven voor REACH. Hiermee tonen zij aan dat ze gecontroleerde en geregistreerde stoffen / materialen leveren waarmee Interstuhl hun producten maakt. Interstuhl zelf is leverancier van producten en daarom wettelijk niet verplicht om aan REACH te voldoen. Milieu staat echter zo hoog in het vaandel dat wij onszelf toch hebben verplicht om eraan te voldoen via onze leveranciers!

 

 

* Alle feiten en cijfers kun je nalezen in de uitgebreide milieubrochure. Interstuhl beschouwt de vergaande milieubescher­mende activiteiten als een maatregel die het vertrou­wen bevorderd bij alle partners: medewerkers, klanten, leveranciers, overheden en de buren.